Borstvergroting / Borstaugmentatie

Bij een borstvergroting wordt een borstprothese of borstimplant ingebracht.
Dit om een aangeboren of verworven ( na zwangerschap-gewichtsverlies) volumetekort van de borst te corrigeren.

De operatie kan gepland worden vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Borstprothesen

De borstprothese of implantaat bestaat uit een omhulsel of enveloppe in siliconen en is gevuld met siliconegel
of met "water".

Silicone implantaten zijn het populairst en voelen meer aan als het eigen borstklierweefsel.
De gel zorgt ervoor dat de vorm hetzelfde blijft.

Welk type implantaat kiezen voor de gewenste borstvorm?

Het kiezen van het juiste "volume"is zeer belangrijk en Dr Brewaeys begeleidt u hierin als ervaren chirurg.
Er moet een keuze gemaakt worden qua grootte en vorm.
 • De grootte Voor de meeste vrouwen is het belangrijk dat het eindresultaat er natuurlijk uitziet,dus niet te groot en niet te klein.Daarnaast zijn er ook verschillende profielen :laag,normaal of hoog.Een hoog profiel is smaller aan de basis,maar steekt meer naar voor.Dit profiel is meer geschikt voor vrouwen met een smalle borstkas.Een laag profiel is dan weer breder en platter en oogt soms natuurlijker.Dr Brewaeys kan u zeker adviseren bij het maken van de juiste keuze.
 • De vorm  Ronde implantaten zijn iets soepeler en worden vaker voor de borstspier geplaatst.Ze zorgen voor een mooie ronde vorm,ook bovenaan de borst.Dit kan belangrijk zijn als deze eerder plat is.Anatomische implantaten hebben de vorm van een druppel en zorgen voor een zeer natuurlijk resultaat.
 • Het Merk Dr Brewaeys werkt enkel met een topmerk. Zij bieden op dit moment de meest uitgebreide garantie op hun implantaten aan.

Voor de borstvergroting

een echografie mammografiekan in bepaalde gevallen nuttig zijn.

Inname van bloedverdunners en aanverwanten dient minstens één week gestopt te worden.

Een rookstop wordt ten zeerste aangeraden.

Het plaatsen van de borstinplantaten

De ingreep zelf wordt onder volledige verdoving uitgevoerd.

Een dagopname zonder overnachting is meestal voldoende.

Voor borstvergroting bestaan er drie klassieke "toegangswegen"

borstvergroting

 1. Via de onderrand of doorheen het tepelhof
 2. Via de oksel(vooral bij kleine watergevulde prothesen)
 3. Via de borstplooi onderaan(meest toegepast)

Deze toegangswegen bepalen uiteraard de toekomstige littekens.
Via deze toegangswegen worden de prothesen dan voor of achter de borstspier ingebracht.

Borstprothese voor de borstspier

borstcorrectie antwerpen

Borstprotghese achter de borstspier

borstlift antwerpen


De keuze voor toegangsweg en positie worden uitvoerig besproken tijdens de consultatie.

De beste ingreep bestaat niet,er bestaat wel de juiste ingreep voor jou

Na de ingreep  De eerste dagen na de operatie voelen de borsten wat pijnlijk aan.Zeker wanneer er grote implantaten gebruikt werden of wanneer de implantaten achter de borstspier geplaatst werden.In het beste geval ervaart de patiente een toegenomen spanning in de borst,te vergelijken met de menstruatiepijn.Zwelling,blauwe plekken en hinder bij bepaalde armbewegingen komen vaak voor.Het eerste verband wordt na enkele dagen vervangen door een kleiner.Een sport-bh wordt gedurende enkele weken dag en nacht gedragen.Een werkverlet van 5 à 10 dagen wordt ingepland.Na een tweetal maanden mogen alle sport-activiteiten hernomen worden.

Het resultaat zal na een drietal maanden zichtbaar zijn. dat is de periode die de borsten nodig hebben om opnieuw soepel te worden. De ingreep zal tot een verbetering van borstvolume en vorm leiden.De littekens zijn meestal onopvallend.Buiten de zichtbare verbetering aan de borsten heeft de ingreep ook een positieve invloed op de psyche en de zelfzekerheid van patiente.Onafhankelijk van de levensduur van de prothesen zal het volume van de borst lange tijd stabiel blijven,met uitzondering van de gevolgen na belangrijk gewichtsverlies.

Vraag en antwoord m.b.t. borstaugmentaties
 • Zwangerschap kan zonder problemen plaats vinden;maar er wordt aangeraden van minstens zes maanden te wachten.
 • Borstvoeding blijft in de meeste gevallen mogelijk,en zonder risico voor het kind.
 • Auto-immuunziekten komen niet vaker voor bij patienten met borstprothesen (inclusief siliconen prothesen)
 • Borstkanker:met de huidige kennis van zaken kan men bevestigen dat borstprothesen geen verhoogd risico op borstkanker geven.Er wordt zelfs een verlaagd voorkomen opgemerkt.Wel kan het opsporen van borstkanker bemoeilijkt worden na borstprothesen. De mammografie en de palpatie kunnen mogelijk hinder ondervinden.
 • "levensduur"implantaten,zelfs indien de implantaten een levenslange garantie op lekkage bieden,gaan ze niet "levenslang" mee. Na gemiddeld 15 à 20 jaar worden de prothesen vervangen.Een 2 à 3 jaarlijkse controle bij uw plastisch chirurg is aangeraden. Er moet sneller contact gezocht worden indien de borsten "anders" aanvoelen en na een trauma thv de borstkas.

Specifieke problemen bij borstprothesen

 • Valse plooien, golven, welvingen kunnen soms voelbaar tot zelfs zichtbaar worden.Dit komt omdat de "soepele" prothesen op zich geplooid of ingedeukt worden.Dit fenomeen wordt het vaakst opgemerkt bij magere patienten. Het opspuiten van eigen vet door lipofilling kan hier dan toegepast worden.
 • Kapselvorming. Het lichaam zal elk vreem materiaal (prothese) trachten te isoleren.Het zal een littekenvliesje rond de prothese maken.Normaal is dit vlies soepel en onopvallend.Doch in sommige gevallen wordt dit vlies stug en dik en kan ze de prothese vervormen. Dan spreekt men over kapselvorming. Het optreden van kapselvorming is onvoorspelbaar. Alhoewel het voorkomen van ernstige kapselvorming sterk gedaald is,dient in sommige gevallen het kapsel operatief verwijderd te worden.
 • Scheuren of lekken. Prothesen zijn niet definitief of levenslang.Scheurtjes of lekken kunnen progressief optreden. In het geval van "water"gevulde prothesen lopen deze dan leeg.In het geval van "siliconen"prothesen loopt deze niet leeg doch de vorm veranderd en de prothese voelt "anders" aan.

Plastisch chirurg borstvergroting Mortsel (Antwerpen), Voorkempen & Waasland

Voor diverse ingrepen m.b.t. esthetische plastische chirurgie aan buik, billen, borsten of andere lichaamsdelen kan Dokter Brewaeys een gepaste oplossing voorstellen. Heb je een vraag i.v.m. de mogelijke ingrepen en/of wens je een idee van de prijs voor een borstvergroting te verkrijgen, aarzel dan zeker niet en contacteer de chirurg!

Plastisch Chirurg Brewaeys contacteren voor bijkomende info m.b.t.plastische chirurgie Andere liftings & correctiemogelijkheden bij plastisch chirurg Brewaeys te Antwerpen:
borstlift - borstvergroting - borstverkleining - borstprothese - buikcorrectie - buiklift - dijlift - billift - armlift - facelift - MACS-lift - halslift