Liposuctie/Lipofilling/Liposculptuur


Liposuctiel laat toe om gelocaliseerde vetophopingen radicaal en definitief te verwijderen.
Deze gelocaliseerde vetophopingen verdijnen niet door dieet of sporten.
Liposuctie is geen manier om te vermageren,en heeft niet als doelstelling het gewicht van de patient op peil te houden.
Liposuctie heeft geen plaats in de behandeling van zwaarlijvigheid of obesitas.
Het principe van de liposuctie is door middel van kleine steekopeningen stompe canules in te brengen.Via een vacuum-zuigslang wordt dan het overtollige vet weggezogen.Aangezien de meeste vetcellen zich niet kunnen herstellen is de kans op hervalllen gereduceerd.
Verschillende regio's of zones komen in aanmerking.


De ideale zones zijn gelocaliseerd thv de buik,dijen,billen en armen.
Door nieuwere technieken met fijnere canules te gebruiken kan men nu ook  het gelaat en hals alsook enkels en kuit behandelen.De Liposuctie dient steeds benaderd te worden als een heelkundige ingreep;die dient uitgevoerd te worden door gekwalificeerde ,correct opgeleidde chirurgen. De liposuctie moet in de juiste en veilige hospitaalomgeving  uitgevoerd worden.

Voor de ingreep mag men gedurende 10 dagen geen bloedverdunners innemen.Roken is geen absolute contra-indicatie,doch roken vertraagd de littekenvorming.
De meeste liposucties worden uitgevoerd onder algemene verdoving via een dag-opname.
Bij de ingreep wordt via keine steekgaatjes (verstopt in de lichaamsplooien) vet opgezogen.
De hoeveelheid weg te zuigen vet staat in verhouding tot de huidkwaliteit.Hoe gezonder en elastischer de huid hoe meer vet kan weggezogen worden.Na de ingreep wordt een drukverband onder de vorm van een lipo-panty gedragen.
Deze lipo-panty of gaine wordt gedragen om de post-operatieve zwelling te verminderen en te begeleiden.
De ingreep duur gemiddeld 1à 2 uur.
De Post-Operatieve herstelperiode staat in verhouding tot de hoeveelheid weggezogen vet.Blauwe plekken en zwellingen(oedemen) treden op in de behandelde zones.
Pijn is in het algemeen beperkt,vermoeidheid is klassiek zeker bij grote hoeveelheden weggezogen vet.
De normale activiteiten worden na 3 à 10 dagen hernomen.De blauwe plekken verdwijnen na een 3-tal weken.De lipo-panty wordt gemiddeld 3 tot 6 weken gedragen.
Ten vroegste na 3 weken en na verwijnen van de zwelling en blauwe plekken zal het resultaat zichtbaar worden.De huid heeft 3 à 6maandennodig om samen te trekken en om zich aan te passen aan zijn nieuwe contour.
In bepaalde gevallen kan het opgezogen vet gebruikt worden om vorm en volume te geven aan bepaalde zones.
Het vet wordt dan via Lipofilling ingespoten in het gelaat,billen,borsten.In dat geval spreekt men dan over Liposculptuur .
Het resultaat is na 6 maand zeer bevredigend.De liposuctie heeft er voor gezorgd dat de gelocaliseerde vet-ophopingen definitief verwenen, samen met een zekere mate van huidverstrakking.Het doel is "verbeteren" en niet de "perfectie" nastreven.In sommige gevallen kunnen kleine correcties (asymetrie,onregelmatigheden )nodig zijn.Deze worden meestal onder locale verdoving  uitgevoerd.